Republika Czeska

5 faktów, których jeszcze nie wiesz o czeskich restauracjach i knajpach

Republika Czeska to miejsce miliona restauracji i knajp. No dobra, nie wiem na prawdę ile ich faktycznie jest, ale jest ich sporo, a sami Czesi uwielbiają je odwiedzać. Czeskie restauracje i knajpy różnią się od tych Polskich. Sama wolę te czeskie. Jedzenie dobre, piwo wspaniałe… a reszty dowiecie się poniżej ;-).

1. Knajpy i wszelkiego rodzaju restauracje zwłaszcza latem pełne są dzieci.

Same restauracje może aż tak nie dziwią, ale te knajpy? Tak! Zwykłe piwiarnie i całkiem ohydne wręcz speluny w ciepłe dni pełne są dzieci. Dlaczego tak się dzieje? To bardzo proste. Właściciele takich knajpek wiedzą, że dorośli Czesi lubią pić piwo i lubią to robić w towarzystwie. Wiedzą także, że dorośli Czesi posiadają dzieci i z tymi dziećmi raczej się nie lubią zamykać. Właśnie z tego powodu przy każdej, nawet niewielkiej knajpce są ławki na zewnątrz i jakiś prowizoryczny plac zabaw. Czasami ten plac zabaw wcale nie jest prowizoryczny, a wygląda całkiem nieźle. To raczej przy tych lepszych restauracjach. Właśnie ci Czesi uwielbiają za to knajpy i nie szczędzą takich wyjść nawet malutkim niemowlętom. W końcu czym skorupka za młodu…

2. Czescy kelnerzy są świetni!

Chociaż może nie mam aż tak wielkiego porównania, ale porównując z polskimi kelnerami, wypadają rewelacyjnie. Obsługa w knajpach i restauracjach prawie zawsze jest miła, a co najważniejsze szybka. Bardzo rzadko zdarza mi się długo czekać na zamówienie oraz na podejście kelnera do stolika. W niektórych piwiarniach nawet kelnerzy są szybsi od klientów i przynoszą nowe piwo zanim klient pomyśli o zamówieniu ;-).

3. Czeska restauracja nie musi wyglądać, jak z okładki jakiegoś kucharskiego magazynu, aby mieć wyśmienite jedzenie.

Nie raz udało nam się już trafić na średnio wyglądającą restaurację z jeszcze gorszą toaletą, ale jedzonko tam była pierwsza klasa. Dodatkowo w takich miejscach zazwyczaj porcje są ogromne. Bierze się to stąd, że Czesi są zwykli jadać w tygodniu „na mieście”, więc takie lokalne zwykłe restauracje mają dużo wymagających klientów.

4. Praktycznie każda restauracja ma specjalne menu.

Z tym, co powyżej, wiąże się też jeszcze jedna sprawa. Praktycznie w każdej restauracji, zwłaszcza w tygodniu dostaniemy tak zwane menu. Są to zazwyczaj dwa lub trzy dania do wyboru za obniżoną cenę. Taki pełny obiad można kupić za około 70-100 koron (12-16 zł). Te dania zazwyczaj są już gotowe, więc czas oczekiwania na nie jest bardzo krótki. Wielu Czechów jest przyzwyczajonych w tygodniu stołować się w restauracjach.

5. Zadymione miejsca.

Czeskie restauracje do niedawna były pełne dymu tytoniowego. No dobra, nie każda i nie w porze obiadu, ponieważ w tym czasie zazwyczaj obowiązywał zakaz palenia, ale zawsze wszędzie ten dym jednak zostawał. To dawało taki swoisty czeski klimat. Teraz wszędzie obowiązuje zakaz palenia, ale obraz zadymionej knajpy jest nadal żywy wśród mieszkańców.

Znacie jakieś przyjemne czeskie restauracje lub knajpki? Dajcie znać!

Jeśli chcesz poczytać o wadach i zaletach mieszkania w Republice Czeskiej, zapraszam TUTAJ.

Olga